mandag, august 19, 2013

Leonard Cohen i Odense : Hallelujah som generationsrequiem


Lørdag d. 17.8. var vi til koncert i Odense med Leonard Cohen. Det var en stor koncertoplevelse, en behagelig sensommer aften med musik i kongens have. Cohen som en uforlignelig performer af sine egne intense sange.
Vi var der sammen med gode venner, vi havde ofret en hotelovernatning på sagen, hvad en masse andre som os havde gjort. Publikum var tydeligvis gråt guld, vore jævnaldrende og ældre, som så koncerten som en god anledning til at komme ud og måske lufte den nyligt anskaffede Harley Davidson.
A. spurgte efter koncerten, hvorfor lige præcis Hallelujah er sådan en fed sang art synge med på.
Svaret falder i to dele. Omkvædet benytter sig af musikalsk grundmateriale, uden at blive totalt banalt. Det er nemt at synge,der kun et ord at lære, og det ligger godt for de fleste stemmer og melodiforløbet er også enkelt og lidt højtideligt, passende til ordet.
Søger man lidt videre på Google er det åbenlyst, at det er en af Cohens mest populære sange, der findes utallige coverversioner. Vi Cohen-fans  kender et udvalg af dem, og faktisk var det cover-versionerne der bragte sangen frem i lyset.
En af grundene er tekstens grad af kompleksitet.  Der findes flere versioner af den, men grundlæggende lader Cohen referencer til Bibelen udvikle sig til en kærlighedssang. Vi får henvisninger til David og Batseba, til Kong Salomon og lidt mere skjult også til Jesus. Det bliver til en beskrivelse af et brudt og mislykket kærlighedsforhold, og i nogle versioner med et vers om at fastholde troen på kærlighedens muligheder. Der er rig mulighed for at tolke på teksten og finde nye vinkler på sangen.
Sangen viser et grundforhold om den generation, som Cohen er den ældste af. Vi vil ikke udtale årstallet her, i ved hvad jeg mener. Generationen har erstattet religionernes tro med troen på sig selv og dyrkelsen  af sine egne kærlighedsaffærer. Sangen tegner ikke noget entydigt billede af, at det var et godt valg, og Cohens og tilhørernes alder taget i betragtning bliver sangen til det tætteste den generation kommer på et requiem.
For at undgå misforståelser, koncerten i Odense var en stor oplevelse og Hallelujah var et af højdepunkterne. Læser man teksten alene kan den hurtigt blive for meget, men sangen står stærkt i kraft af musikken, sådan som Cohen i det hele taget står som en ener i vestlig populærmusik, som en af de højest placerede i "The Tower of Song".

Ingen kommentarer: