tirsdag, oktober 04, 2011

Små og store kameraer



For godt en måneds tid siden lånte jeg et Nikon Spejlrefleks kamera, jeg skulle tage billeder under forhold, hvor mit lommekamera måtte give op. Det var lækkert at arbejde med, og billederne blev gode, eller i hvert fald bedre end dem jeg tog med lommekameraet. Det gav selvfølgelig anledning til at genoverveje min stædige fastholden af at bruge et lommekamera, eller et "travel-zoom" kamera, som producenten kalder det, som undskyldning for en lidt højere pris.
Men overvejelserne standsede hurtigt, jeg er temmelig sikker på, at et spejlrefleks-Nikon ville komme til at samle støv i skabet herhjemme. Sådan gik det i hvertfald med det analoge kamera, jeg brugte i forrige årtusind.
Det viser sig at millioner af mennesker har gjort sig de samme overvejelser som jeg, og det er jo rart at være del af en bevægelse. Kameraproducenterne har i hvert fald opdaget os, og alle de store fabrikker på nær Canon producerer nu små systemkameraer. Kameraer med ca. samme billedkvalitet som spejlreflekskameraer, med udskiftelig optik i god kvalitet, men uden spejl, og dermed væsentligt mindre.
Mens overvejelserne står på, gik jeg på jagt på nettet, og ved hjælp af vor ven Google fandt jeg ud af, at der er masser af fotografer med større ambitioner og resultater end undertegnede, som bruger et lommekamera, ofte som supplement til det store udstyr. Sagen er jo den enkle, at man altid kan have lommekameraet med. Linket her viser en række eksempler: http://blog.photoshelter.com/2010/07/15-digital-point-and-shoot-cameras-used-by-pros.html
Ser man nærmere efter, ser man, at også mobiltelefonen kan bruges til mere end dokumentation af venners og kæresters druk. Se f.eks. disse to websteder med billeder taget med iPhones indbyggede kamera. http://www.iphoneartphotography.com/ og http://iphoneasart.com/
Billedet herover er taget med min Samsung Monte telefon, en vinterdag ved Nors sø. Man ser klart, at der ingen fugle er, hverken interessante eller almindelige.
Så spørgsmålet er, hvor vigtig den tekniske kvalitet er for at der er tale om et godt billede. Det kan lade sig gøre at tage billeder med små nemme kamereaer, som man altid kan have med.








2 kommentarer:

Jesper Hansen sagde ...

Jeg er ikke uenig med dig i, at små kameraer og mobilkameraer har en funktion her i tilværelsen - ikke mindst til dokumentationsformål. Men som dit eget billede viser, kommer de små kameraer til kort under vanskelige belysningsforhold - blandt andet fordi man ikke kan sætte belysning og blænde manuelt. Specielt det med blænden har stor betydning, når man skal fortælle en historie, fordi man dermed kan vælge, hvilken del af billedet, der skal være skarpt.
Foresten ville dit billede være blevet betydeligt bedre, hvis du havde brugt blitz.

Henrik sagde ...

Det er rigtigt, at en blitz kunne have skaffet detaljer i forgrunden, men den skulle have været ganske kraftig, der er mindst 10 m fra fugletårnet til søbredden, og skygge endnu længere. Det er de færreste telefoner der kan klare det. Pointen med blogindlægget var at få lejlighed til at præsentere linksene til nogen interessante hjemmesider, som viser, at der i hvert fald er nogen, som kan få mere end dokumentation ud af små kameraer. Og så at vise, at når man ikke har sit kamera med, kan man stadig få noget med hjem via mobiltlefonen.
Og ja, der er der stadig muligheder i store kameraer, som man ikke får med lommekameraer.

mvh Henrik