fredag, september 09, 2011

LitteraturformidlingPå billedet ser man et nyt tiltag fra biblioteksverdenen. På en legemsstor, trykfølsom skærm står der en forfatter og venter. Han er filmet, så han er i bevægelse, men han gør ikke noget andet end at vente. På skærmen er der nogle menupunkter, som man kan trykke på. Det er en række spørgsmål, og forfatteren svarer så på spørgsmålet når man trykker på skærmen. F.eks. et spørgsmål om, hvor længe han er om at skrive en bog.
Skærmen er set på Vejle bibliotek, som har fået økonomisk støtte til udviklingen, i håb om at ideen slår an. Udførelsen er ganske tjekket, der lidt science fiction over det, i kraft af skærmens størrelse. Det er ganske fascinerende at se på og en noget anderledes måde at formidle litteratur på. Selv om det ligner, er der nu næppe nogen, der tror at skærmen erstatter personlig kontakt, men det kan være med til at promovere den aktuelle forfatter.
Vi kan her se, hvor meget man kan med IT efterhånden, vi er ikke langt fra en fagre ny verden. Vi kan også se, at biblioteksverdenen er under et vist pres i disse år. Ideen om fri, lige og struktureret adgang til information og kulturel oplevelse er ikke i nogen fare, men når først musik og siden film og bøger bliver til noget, man downloader til en skærm, mindskes behovet for den del af biblioteksvirksomheden, der handler om at håndtere fysiske materialer. På lang sigt er det også et spørgsmål om, hvad vi så skal med alle de flotte bygninger.
Derfor udfolder biblioteksfolk i disse år en gevaldig opfindsomhed, som vi kan se på billedet. Vi skyder så at sige med spredehagl, i håb om at ramme noget med en fremtid i. En masse projekter støttes, nogle med succes og nogen med et ganske kort liv. Det vi ser her, vil jeg spå en beskeden fremtid på velfinansierede biblioteker.
Det viste projekt kan ikke redde bibliotekerne som de ser ud idag, men der er al mulig grund til at fortsætte forsøgene. Vi ved, at der skal gøres noget, men som jeg læser biblioteksverdenen i øjeblikket er vi knap nok klare over hvad. De færreste tror for alvor på, at IT alene kan opfylde borgernes behov og ønsker til et biblioteksvæsen, uanset hvor meget man kan downloade.
Men skal bibliotekerne fortsat have en berettigelse, kræver det at biblioteksverdenen for det første er med til at udvikle de muligheder, det kommercielle marked allerede er godt i gang med, så de kan bruges i bibliotekssammenhæng. For det andet er vi nødt til at komme op med en fornuftig brug af bygninger og personale, så vi er klar den dag, bøger ikke længere er af papir.

Ingen kommentarer: