søndag, august 14, 2011

BådflygtningeVi var til kunst-event i Thisted i dag. Det var annonceret i dagspressen og ved opslag, at det gode skib MS Anton ville lægge til kaj med Jens Galschiøts værk "Flygtningeskibet" om bord. Vi var der i god tid, 10 min før annonceret, men skibet var forlængst ved kaj, så selve indsejlingen så vi ikke. Til gængæld var der ikke andre, så det var en noget beskeden event vi var deltagere i.
Selve værket, et antal bronzeskulpturer forestillende bådflygtninge, er nu ganske stærkt. Flygtningene stirrer tomt hen for sig, og de er alt for mange på den lille båd, man bliver lidt uhyggelig til mode.
Værket er som så ofte med Jens Galschiøt med en konkret og direkte politisk hensigt. I dette tilfælde at gøre opmærksom på FN's 2015 mål. Målene kan du læse om hos Danida, et af dem er at halvere sult og fattigdom i verden.
Mon ikke kunstneren løber åbne døre ind? Uanset hvad man mener om FN's indsats, er det vel de færreste som kan have noget imod disse mål, så jeg spekulerer på, om der er en dybere mening, som bliver overset her. Spørgsmålet er også om værket fremmer sagen yderligere. Skade gør den vel næppe, men fokus kan nemt ende på kunstværket frem for den sag, det skal fremme.
Under alle omstændigheder kan skibet ses i Thisted frem til og med tirsdag d. 16.8. Derefter i Skive.

2 kommentarer:

Jesper Hansen sagde ...

Måske pengene brugt på bronzeskulpturerne og kunstnerens honorar havde gjort større nytte på Afrikas Horn?

Henrik sagde ...

Tja, markedsføringsbudgetter og -overvejelser kender jeg ikke meget til.