søndag, juli 29, 2012

HavudsigtPå Vendsyssel kunstmuseum kan man lidt endnu se en udstilling med billeder af Niels Leergaard og Poul Anker Bech. PAB var elev af /ven med Niels Lergaard og man har naturligt nok ophængt en række billeder parvis, så man kan se hvordan de to kunstnere behandler det samme tema.
Forskellen er f.eks tydelig her, hvor de begge har malet en havudsigt, men hvor de har helt forskellige intentioner med deres billeder.
PAB vil gerne fortælle en historie om, at ikke alt er, hvad det ser ud til at være. Hos PAB handler det ofte om at samstille elementer, som hver for sig er naturalistisk malede, men som er sat sammen på en ikke-naturalistisk måde. Her svæver hav og hus tilsyneladende, uden kontakt med omgivelsen.
Niels Lergaards billede handler først og fremmest om farver og former, med hav og hus som nærmest en undskyldning for at male subtilt raffinerede farveflader mod hinanden, lag på lag og ikke så nemme at gengive på et fotografi.
Så trods venskab og beslægtede motiver er der tale om to vidt forskellige kunstnere med vidt forskellige billeder. Vendsyssel Kunstmuseum har lavet en fin ophængning, uden at for store pædagogiske pegefingre, men med med en glimrende formidling af to store danske kunstnere.

Ingen kommentarer: