mandag, november 21, 2005

Chagall på Arken

Så fik jeg også set Chagall udstillingen. 186 værker, dog lang mest grafik. Men jeg fik i hver fald et indtryk af Chagall i virkeligheden. Som altid er der væsentlig forskel på, om man ser et værk som reproduktion eller om man ser det rigtigt. Desværre var også oliemalerierne vist i kunstlys, men det må vi vel leve med. Dagslys er alligevel sparsomt på denne årstid.
At jeg så aldrig bliver fortrolig med Chagall er en anden sag. F. eks billedet bryllup
som viser et brudepar, med deres kommende barn tegnet ind i bruden. Grundfarven er mørk og dyster, bag dem lys fra måske strålekastere og over dem en engel med blodrøde vinger. Bagerst en lille spillemand, som ikke formår at opveje den dystre stemning fra et bryllup på 1ste verdenskrigs baggrund. For mig er det et meget litterært billede, som kun åbner sig i kraft af mere eller mindre vidtgående tolkninger af billedets enkelte elementer.
Jeg bekender mig klart til billeder, som fungerer i kraft af farver, former og motiv, og som kan ses og nydes, uden en detaljeret baggrundsviden om malerens baggrund. Men alt i alt er udstillingen et sus fra den internationale kunstverden.
Og nu ved vi så også, at man fint kan køre til Kbh. og hjem igen til Thy på en dag.

Ingen kommentarer: