torsdag, august 20, 2015

Come TogetherDette kunstværk har stået på Thisted Bibliotek et stykke tid. Det hedder "Come Together" og er lavet af Thomas Wolsing. Adskillige af mine kolleger har kommenteret det og de færreste har været positive. 
 Værket stammer fra årets Landshape  festival. Et Land Art projekt i Hanstholm i begyndelsen af sommeren.  Der findes en lille pjece, hvor værket er beskrevet: Det er inspireret af en vindtør plantevækst, Tumbleweed, og Thomas Wolsing har i samarbejde med publikum skabt en vildtvoksende, organisk skulptur.  Værket er skabt i nært samarbejde med publikum, og arbejdet med værket stoppede kun, da den tildelte tid udløb.  Pjecen slutter sin beskrivelse af værket med at stille spørgsmålet: "Hvor går grænsen mellem kunstneren og publikums samarbejde for, hvad der kan kaldes kunst?"
Det vil sige, at hvad vi ser egentlig ikke er et værk, det er en dokumentation af en proces, et samarbejde mellem Thomas Wolsing og hans publikum.  Dermed er det mindre interessant, hvordan skulturen er endt med at se ud, det egentlige kunstværk er det der skete, da listerne blev sat sammen. 
Godt det samme, for genstanden på billedet er ikke nogen åbenbaring. Den fortæller mig ikke noget uomgængeligt eller blot nødvendigt. Som de rigtige  tumbleweeds er den  et sted mellem et kuriosum  og noget der er i vejen. Den stritter bogstavelig talt i alle retninger uden at røre beskueren. 
Man kunne have ønsket sig at dokumentationen af processen havde været opprioriteret, at dialogen og opbygningen var blevet filmet. På den måde havde beskueren haft en chance for at få et udbytte af skulpturen. Som den står der alene, er den en parentes i Thomas Wolsings i øvrigt spændende produktion og den er ikke en god repræsentant for Landshape festivalens i øvrigt spændende værker. 


Ingen kommentarer: