mandag, september 10, 2012

Benandsebastian på TrapholtSøndag gik turen til Trapholt, hvor vi så bl.a.dette værk af Benandsebastian, et prisbelønnet kunstnerpar.
Udstillingen hedder "Phantom limbs". Det  refererer til, at de arbejder med at gøre
det fysiske fravær nærværende og sanseligt, lige som når patienter føler fantomsmerter i amputerede lemmer, som der står på Trapholts hjemmeside.
Det vi ser her er ganske karakteristisk, en stump af en vindeltrappe, fint forarbejdet i eksotiske træsorter, intarsia og så videre. Det fraværende er i dette tilfælde resten af trappen, gelænderet og det rum der omgiver det.
Jeg er i tvivl om om det er meningen at jeg skal sanse det der mangler, eller om jeg skal forholde mig til det fragment der faktisk er der, inklusive teaktræsrammen.  Det der faktisk er der, har meget af det, jeg godt kan lide ved et kunstværk. Der er åbenlyst et snedkerhåndværk, kunstneren (eller assistenterne) kan noget med deres hænder ud over at de kan få en god ide. Der er også noget at se på, som ikke kunne være formidlet med en tekst eller en afbildning, værket gør sig kun ved det direkte møde. Der er kort sagt mulighed for en god oplevelse her.
Går man på museum får man ofte hjælp af en formidlende tekst. Bare det at have en titel at holde sig til kan hjælpe til at åbne det værk man står over for. Museumsfolkene giver ofte værket et ord med på vejen, så ikke-kendere som undertegnede har en chance.
Her var det modsat. Både kunstnere og museum hav formuleret et stykke tekst til hvert værk, som først og fremmest bidrog til at komplicere en tilgang til værket. Knudret sprog med et højt lixtal, og muligvis var teksten en del af værket og ikke en formidlende tekst. For en gangs skyld havde jeg foretrukket værket og titlen alene. Læs mere her
På Trapholt er der desuden en stor udstilling af portrætter af den kongelige familie. det er sjovt at se, hvordan forskellige kunstnere kan få noget så forskelligt ud af den samme familie.


Ingen kommentarer: